Benillup és un xicotet poble que es troba situat a la comarca del Comtat, al sud del País Valencià. Està molt a prop de nuclis de població més grans com Cocentaina (capital de comarca , a 10 Km.), o Alcoi (a l'Alcoià, a només 15 Km.). Benillup es troba al peu de la Serra d'Almudaina, sota la Penya Redona, i envoltat pels barrancs de Caraita i del Sofre, que són afluents del riu Serpis o riu d'Alcoi.

El Comtat és una Comarca del País Valencià, de la qual Cocentaina és capital. Està integrada per vint-i-quatre municipis i situada al mig de les serralades bètiques valencianes i constitueix una contrada molt irregular, on les on les diferències absolutes de nivell depassen els 1.100 m.

Al centre de la comarca, la depressió de la Foia de Cocentaina es perllonga vers llevant per la vall de Perputxent, que és seguida pel riu d'Alcoi que travessa després l'estret de l'Orxa per entrar a la Safor fins a Gandia.

Fora d'aquesta ampla depressió, les valls son petites i tancades entre muntanyes, les quals tenen una orientació general Est-Nord-Est Oest-Sud-Oest, amb predomini de les vergències meridionals i dels flancs septentrionals espadats. Gairebé tots els plecs són de materials cretacis o miocènics.

Al nord-oest, la valleta d'Agres, resta encaixada entre les serres d'Agullent i de Mariola, que a llevant es perllonguen per la serra de Benicadell (1.104 m) sobre Beniarrés, separada de la Safor pel riu d'Alcoi.

Vers llevant i vers el sud, tot tancant les diferents valls, apareixen les serres de l'Albureca, de la Foradada, d'Almudaina (1.008 m), d'Alfaro, i la Serrella (1.379 m). Les serres de Penàguila i de Mariola, a ponent de la comarca, tanquen el circuit. L'eix unificador de les valls i artèria col·lectora és el riu d'Alcoi; en són tributaris, entre altres, el riu d'Agres, per l'esquerra, i el de Penàguila o de Frainos per la dreta. La posició de la comarca, voltada de muntanyes per totes bandes, n'explica el caràcter relativament continental.

Al mapa que hi ha a continuació podeu veure on es troba situat Benillup, per a que vingueu qual vulgueu, sereu benvinguts.

 

Compartir: