Set morts per una solsida de terra a l'illa italiana d'Ischia: Hui a sigut a Itàlia, demà pot ser Benillup

28/11/2022 - Nota de premsa

Set morts per una solsida de terra a l'illa italiana d'Ischia: Hui a sigut a Itàlia, demà pot ser Benillup

Hui, més que mai, es fa urgent una intervenció al barranc de Caraita a Benillup per evitar un desastre

Les pluges dels diversos temporals que afecten les nostres comarques periòdicament estan agreujant la situació del barranc de Caraita que posa en perill el poble de Benillup. Des de fa més de 20 anys els veïns demanen una intervenció de les Administracions al barranc però, a dia de hui, res s’ha fet. Si en futur tornem a tindre pluges continuades la situació pot ser molt perillosa. Hui a sigut Ischia, demà pot ser Benillup!

Com ja va passar en desembre de 2004, quan durant 8 dies es van recollir 495 l/m2, en novembre de 2011, quan es superaven els 200 mm en 48 hores, en desembre de 2016 que superàrem els 365 mm, en la DANA de setembre de 2019 que s’arribava als 226  l/m2 i en gener de 2020 amb el temporal Gloria que es van superar els 350 mm, i amb les pluges persistents de la primavera de 2022, en la que es van acumular més de 950 mm en els mesos de març, abril i maig, han produït un destacable increment de l'erosió en la zona del Barranc de Caraita, que fita a només uns metres del poble de Benillup, situat a la comarca del Comtat (mapa i foto aèria: https://goo.gl/maps/d6Rsax3MRHQ2).

Els veïns i veïnes hem denunciat públicament en nombres ocasions que la situació és molt preocupant. Si en futurs episodis la pluja continuada acumula un bon grapat de litres, l'agreujament de l’erosió pot ser major i produir-se solsides importants com les que s'han produït hui a Itàlia, que han costat la vida a 7 persones i han provocat incomptables mals materials als habitatges i les infraestructures. En cada episodi de pluges, es produeix un increment de l'erosió en la zona del Barranc de Caraita, que segueix avançant poc a poc, de manera continuada i imparable, cap al poble i ja està a pocs metres d’algunes de les cases.

Els veïns han vist com, des de 2004, les seues peticions a través de les administracions (Ajuntament, Diputació d'Alacant, Generalitat Valenciana i Confederació Hidrogràfica del Xúquer) no han repercutit pel moment en cap actuació per a protegir de l'avanç del barranc cap a les seues cases, a pesar de les respostes positives davant de l'enorme repercussió en els mitjans de comunicació que l'assumpte desperta des de l'any 2004, i el compromís de les administracions en efectuar una actuació a la zona per evitar el perill.

Benillup és una població que limita en la seua part sud amb el Barranc de Caraita, afluent del riu Serpis. La zona, arran de les pluges intenses que es registren periòdicament, pateix solsides i despreniments de terra amb freqüència, sense que els veïns ni l'Ajuntament tinguen els recursos necessaris (tècnics i econòmics) suficients per a pal·liar aquesta situació. Tot el que està a les seues mans s'ha dut a terme (desviar aigües de pluja, canaleres, aigüeres, clavegueram, vegetació, etc.), però la zona necessita una actuació urgent a nivell general que garantitze el futur del poble.

Ara que es parla tant de previsió és el moment d'actuar, per a que no tinguem que lamentar que no s'ha fet res, que s'han posat en perill les cases del poble, i fins i tot, les vides de les persones que hi viuen.

"Els veïns/es necessitem una solució urgent, ara més que mai. Les administracions s'han de preocupar de solucionar els problemes de la gent, han d'invertir en els pobles i garantir el seu futur. Des de 2004 que estem denunciant la situació, any rere any, i no s’ha fet cap actuació, malgrat les promeses i les bones paraules.

Si tornen les pluges aquest hivern, podem trobar un escenari d’un vertader desastre, que pot generar molts danys materials, i el que és pitjor, personals, ja que les cases estan situades a només 20-40 metres del barranc. Són les cases dels carrer Ravalet, una part de la Plaça de l'Església i una part del Carrer Nou: 14 cases directament fiten amb el barranc, i tot un poble darrere.

Esperem no arribe la solució quan siga massa tard.

Informació d’interés:

Moltes gràcies per la vostra atenció.

Compartir: