Nota de premsa: Les pluges provocades pel pas del temporal Glòria continuen agreujant la situació del barranc de Caraita

Benillup, 21 de gener de 2020

En els últims tres dies en Benillup s'han acumulat 340 l/m2 de precipitacions, de manera continuada i persistent. Si les pluges hagueren continuat, la situació podria  haver-se tornat molt perillosa. De moment, les pluges ens donen una treva per a fer un primer balanç.

L’afecció del temporal Glòria al terme de Benillup ha sigut prou important, ja que ha produït molts desperfectes per l'acció del vent i les pluges continuades: Caiguda de teules, solsides en molts bancals, camins rurals molt afectats, més de 12 hores de tall en el subministrament elèctric, caiguda de pins i talls en carreteres, però el que més preocupa als veïns i veïnes de Benillup és l'estat del Barranc de Caraita.

Com ja va passar en els últims grans temporals: en desembre de 2004 es van arreplegar 495 l/m2, en novembre de 2011 se superaven els 200 l/m2 en 48 hores, en desembre de 2016 més de 365 l/m2 o en la DANA de setembre de 2019 que s’arribava als 226  l/m2, les pluges intenses dels últims dies produïdes pel temporal anomenat Glòria han deixat 340 l/m2 i han produït un increment de l'erosió en la zona del Barranc de Caraita, que segueix avançant poc a poc, de manera continuada i imparable, cap al poble.

Per sort, en aquesta ocasió, les pluges, malgrat la seua persistència, no han tingut una gran intensitat i no han produït solsides i despreniments de molta importància, però la situació és una gota més en un got que està a punt de sobreeixir. Cada vegada que plou amb aquesta persistència i/o amb pluges continuades amb gran intensitat, les solsides, les esllavissades i els despreniments afecten tota la llera del barranc i fan que cada vegada estiga més a prop de les cases.

Si les pluges hagueren seguit, estaríem parlant ara d’un vertader desastre que pot generar molts danys materials, i el que és pitjor, personals, ja que les cases estan situades a només 20-40 metres del barranc. Són les cases dels carrer Ravalet, una part de la Plaça de l’Església i una part del Carrer Nou: 12 cases directament fiten amb el barranc, i tot un poble darrere.

Els veïns han vist com, des de 2004, les seues peticions a través de l'Ajuntament a la Generalitat Valenciana i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer no han repercutit pel moment en cap actuació per a protegir de l'avanç del barranc cap a les seues cases, a pesar de les respostes positives davant de l'enorme repercussió en els mitjans de comunicació que l'assumpte desperta des de l'any 2004, i el compromís de la Conselleria en 2018 per efectuar una actuació a la zona per evitar el perill.

A més, ara el tema ha arribat al Senat a través del diputat Carles Mulet de Compromís, demanant que el Govern de l'estat s'involucre en buscar una solució amb la resta d'administracions.

Els veïns i veïnes demanem i exigim mesures urgents, necessàries per posar solució a un problema que pot ser molt greu.

Benillup, 21 de gener de 2020


Informació d’interés:

Compartir: